Hur vinet är förpackat är den stora miljöboven när det gäller vin vi köper på Systembolaget. Att välja klimatsmarta förpackningar som kräver mindre energi i tillverkningen och återvinningen är det enskilt enklaste sättet att vara miljövänlig i ditt vindrickande.

Två av de allra bästa valen för detta är pappförpackning och PET-flaska. Genom att göra kloka val kan du påverka vår omgivning.

Pappförpackning

När det kommer till den allra bästa förpackningen för vår miljö är pappförpackningen nummer ett.

Den kräver lite energi att tillverka och är lätt att transportera i ”platt” format till tappningsanläggningar. När sedan viner skall transporteras till andra länder och ut till butiker kan vinet packas på ett mycket miljömässigt sätt där transporterna kan maximeras.

Den är dessutom lätt att sortera direkt i ditt soprum eller våra väl spridda återvinningsstationer.

Pappförpackning på 1 liter det absolut bästa miljöalternativet.

PET-flaskor

PET-flaskan är av plast och kräver inte lika mycket energi att tillverka som en glasflaska. Vid transport är den lättare viktmässigt än glasflaskan och kan packas tätare för att maximera transporten.

Alla PET-flaskor som säljs i Sverige kan även pantas och återvinnas.

Glasflaskor

Längre ner på listan när det gäller miljöpåverkan är tyvärr glasflaskan. Den drar mycket energi att tillverka, den är tung att transportera, tar mycket plats vi transport och är kostsam för klimatet att återvinna.

Vissa av flaskorna som säljs via Systembolaget är så kallade lättviktsflaskor av glas och dessa ger ett mildare avtryck på miljön men är fortfarande ett av de dåliga alternativen.